Deze cursus heeft reeds plaats gevonden.

Werken met composiet is leren, oefenen en doen!

Het oefenen en het doen ligt in ieders mogelijkheid, u kunt dit in de dagelijkse praktijk toepassen. Wíj willen jullie echter uitdagen verder te gaan dat je tot nu toe bent gekomen!

Een masterclass “Werken met composiet” moet gaan over de details.
We kopiëren de details uit de natuur om ons werk op te laten gaan in het geheel.
We analyseren de details van het gezicht om te kijken wat we hiermee kunnen, of juist moeten laten. We analyseren de tandbogen en buurelementen om zo de details te vinden van de vorm.
We analyserende laterale incisieven en cuspidaten om het harmonieuze geheel te ontdekken.
We gaan dieper in op de kleur. Waar komt de kleur vandaan en waarom zien we de kleur zoals we het zien.

Als we alle analyses hebben uitgevoerd en de details hebben opgemerkt en verzameld, moeten we dit om kunnen zetten in een daadwerkelijke restauratie. Waar we digitale hulpmiddelen kunnen gebruiken bij onze detailverzameling, moeten we hier een analoog eindresultaat van kunnen maken.

We gaan een centrale incisief uit de vrijehand opbouwen naar een van te voren opgesteld ontwerp in vorm en kleur. Tot in detail gaan we deze opbouw vorm en kleur geven, zowel dentine als glazuur, met alle mogelijke kleur variaties. We zullen de composiet uitwerken tot in kleinste detail met oppervlakte, structuur en glans. Nu we instaat zijn alle kennis en techniek toe te passen op 1 incisief, zullen we op model een heel front opbouwen. Ieder element in relatie tot elkaar, met gevoel voor harmonie, vorm en eenheid.

We denken in deze cursus daar verder te gaan waar de meeste composiet cursussen eindigen. Het detail komt pas als de basis kennis en techniek aanwezig zijn.
In een inspirerende omgeving hopen wij jullie een stap verder te helpen bij het zoeken naar perfectie.

Kosten

Inschrijfgeld (excl. BTW): € n.n.b.

Het inschrijfgeld is inclusief:

 • Retourvlucht Amsterdam - Verona
 • Masterclass o.l.v. Rutger Sprengers en Fechmi Housein
 • Hotelovernachtingen o.b.v. halfpension
 • Excursies naar o.a. wijnboerderij
 • Openingsdiner
KRT

De KRT punten worden aangevraagd.

Hotel

Het hotel wordt z.s.m. bekend.

Aanwezige vaardigheden:
 • alle basale esthetische technieken zijn bekend: werken met wax-up en een puttymal, de pull through techniek en de multi-layering techniek
 • basis van minimaal invasieve tandheelkunde zijn bekend; Immediate Dentin Sealing, Deep Margin Elevation
 • begrippen als hue, value, chroma, transparantie en opaciteit zijn bekend
 • je hebt de wil om verder te komen, maar het wil nog niet lukken of je bent nog niet tevreden over je restauraties

Volg eventueel eerst een basiscursus anterior restaureren!

Leerdoelen:
 • gezichtanalyse
 • analyse van dentitie
 • kleurbepaling en notitie
 • vorm en kleur in detail voor centrale en laterale incisief en cuspidaten
 • composiet opbouw / value management
 • positionering composiet massa’s
 • gebruik Intensief kleuren
 • afwerken/karakteriseren composiet met diamant en hardstaal
 • polijsten en glans
 • opzetten composiet meerdere elementen

De Sprekers

Rutger Sprengers

Na opleiding tandtechniek en 15 jaar Tandheelkunde wilde ik mij verder specialiseren in Esthetische restauratieve tandheelkunde. Via vele internationale cursussen ben ik 4 jaar geleden terecht gekomen bij Fechmi Housein. Mijn wens was met composiet maken wat hij met porselein kan .

De laatste 3 jaren werk ik 1 dag in de week en oefen ik met composiet in het lab van Fechmi . Na Didier Dietschi , Newton Fahl en Jason Smithson heb ik enorm veel bijgeleerd en gelukkig nog steeds.

Dit leerproces hebben we omgezet in een aantal cursussen en lezingen die we in Nederland en Duitsland geven. De mastercourse is Desenzano is een nieuwe uitdaging. We gaan hier op zoek naar de laatste details . Het vergt veel concentratie en toewijding om tot dit level te komen. Maar het kan wel . Ben je snel tevreden of vind je die laatste details niet echt belangrijk dan is deze cursus niets voor jou.  Wil je jezelf uitdagen en een master met composiet worden , kom en laat ons je inspireren het beste uit jezelf te halen!

Fechmi Housein

Fechmi Housein heeft een eigen tandtechnisch laboratorium  in Viersen ( Duitsland), gespecialiseerd in top esthetisch werk. Patiënten komen bij hem voor gezichtsanalyse en behandelplanning volgens de wax-up/mock-up methode. Fechmi behoort tot de Creation Group ( porselein ) en geeft internationaal lezingen en cursussen voor tandtechnici die meer willen halen uit hun dagelijkse werk .

Fechmi staat aan de top van esthetisch werkende ceramisten in Duitsland en daarmee ook wereldwijd .

Het is een unieke kans om van een top ceramist te leren hoe hij vorm en kleur ziet en beleeft. Samen met Rutger Sprengers werkt hij al meer dan 3 jaar samen aan composiet . Porselein en Composiet zijn verschillen materialen met het zelfde doel. Het kopiëren van de natuur!